top of page

HOPP, VIMMEL & DRÖMMAR

03.Asarum.jpg

Grundskola och allmänt bibliotek

Asarum, Karlshamns kommun 2014

HOPP, VIMMEL & DRÖMMAR

Utskrift på film / laminerat härdat glas

Bildinlägg i fönsterglas / 14 fönster / 3 entréer 

6 stora fönster: höjd 2,7 m x bredd ca 1,2 m (2 olika varianter på bredd)

8 små fönster: höjd 0,9 m x bredd ca 1,2 m
(2 olika varianter på bredd)

Konsult för Karlshamns kommun: Anita Larsson

06.Asarum.jpg

UPPDRAGET

Tre entréer med olika fönster / bilder i laminerat härdat glas på Stenabackanavet. 

Jag fick uppdraget efter inskickad intresse-anmälan. Vi var flera konstnärer som skulle utsmycka olika delar av skolan / biblioteket. Mitt uppdrag var att knyta ihop innergården och entréerna med varandra. De hade olika färger både utvändigt och invändigt. Tre entréer som alla skulle utsmyckas med laminerat glas. 

Jag valde – i samråd med konsulten Anita Larsson i Karlshamn – att inte lägga bilder i alla fönstren. Jag planerade så att det skulle finnas öppningar så att man kan se de utskjutande rummen på andra sidan gården. Jag ville behålla den öppna och luftiga känslan. 

05.Asarum.jpg

SKALAN & SPEGELVÄNDHET

Två av entréerna inger både en pampig och en nästan sakral känsla med skalan och där färgerna inomhus förstärker det. Medan i den tredje entrén kommer man väldigt nära i en trappa precis invid fönstren. Dessa skalor kräver olika uttryck. 

Fönstren skall ses både inifrån och utifrån, i dagsljus och kvällsljus och spegelvänt och i samverkan med färgerna på gården och med väggarna inomhus. 

Som grafiker i botten har jag vant mig vid att arbeta med spegelvända bilder och att hitta balans oavsett hur jag vänder en bild. Men det kräver mer jobb när man jobbar med flera bilder tillsammans och i olika skalor.

Då det är en skola och ett allmänt bibliotek ville jag hålla det ungdomligt och nästan lite serie-aktigt men med mycket färg. Här jobbade jag i Photoshop med mina inskannade teckningar (figurer) som bas. Sen byggde jag mina mönster och färger runt dessa. Jag ville att de skulle kännas som moderna kyrkofönster. 

05.Asarum02.jpg

FÄRGEN

Jag fick göra massa utskriftsprover innan jag hittade rätt med svärtan, då det skrivs ut på en transparant film och i färgsystemet CMYK. De vanliga förutsättningarna för utskrift på papper stämmer inte. Det vita fick ha en färgton annars skulle det bli hål (genomskinligt / glaset).

 

Jag fick lägga den svarta färgen i flera färgvarianter och lager i Photoshop för att bygga upp den. Filerna blev enorma trots att det bara behövs 100 dpi i upplösning för att göra utskrifterna på filmen. Därför gick det bra att göra om mina teckningar och komma upp i den skalan. Men jobbet krävde ett inköp av en ny dator...

 

Trots att jag redan gjort ett uppdrag med laminerat glas (Sahlgrenska sjukhuset 2009) hade detta helt andra förutsättningar då det skulle ses både inifrån och utifrån och i olika ljus.

03.Kafeet_RGB.jpg

ENTRÉ VIMMEL / ENTRÉ C

Den här entrén leder in till ett allmänt bibliotek och ett kafé. Jag vill att det skulle vara fart och fläkt med referenser till vad som finns där inne. Med plats för umgänge, men också möjlighet för den enskilda individen att växa. 

Molnen skapar rytm och rumslighet men kan också bli jord. Horisonten är densamma och ger stadga i kompositionen. Horisonten finns med i alla entréerna.

Väggfärgen inne i entrén är en stark orange. Utanför på motsatt sida ser man ett utstickande atrium i kall grön färg. 

 

Bilden till vänster heter "På väg" och den till höger "Växande"

03.Vimmel_RGB.jpg

ENTRÉ VIMMEL

Den här bilden heter faktiskt "Vimmel". Den är nog den jag är mest nöjd med. Tycker den fångar känslan i vad jag vill få fram med rörlighet, gemenskap och ändå få kunna vara i egna tankar.

De flesta av teckningarna är från en speciell resa jag var med KV Konstskola på. Vi åkte till Madrid och jag hade ett riktigt flow och fick till massa kul figurer och mönster. Jag tecknade med svart tuschpenna. Efteråt har jag skannat in dem har sen kunnat färglägga dem, flyttat linjer, färglagt linjer, tagit bort linjer - allt för att få en så levande bild som möjligt.

03.Shopping_RGB.jpg

ENTRÉ VIMMEL

Bilden heter "Shopping" och jag har här plockat upp den gröna färgen som finns på utsidan på andra sidan gården (Entré B / "Drömmar").

03.Folk_RGB.jpg

ENTRÉ VIMMEL

Bilden heter "Möten" och jag ville här få fram rörelsen på en skolgård eller i en folkmassa inne i stan. Den oranga färgen är samma som på väggen inne i entrén.

03.Mangfald_RGB.jpg

ENTRÉ VIMMEL

Bilden heter "Mångfald" och jag ville här få in den kulturella mångfalden vi har idag i Sverige. För det mesta jobbar jag med kvinnobilder (pga av att jag ofta utgår från krokier) men med Madrid-teckningarna hade jag helt plötsligt lite killar med på bilderna så denna bilden var väldigt given. Det jag har lagt till är färgen och rummet.

03.Vimmel_hela.jpg

ENTRÉ VIMMEL

Så här monterades fönstren i entrén. Detta är utifrån gården. Det blir spegelvänt inifrån entrén (se bilder längst upp). De två fönstren till höger är vanliga glas och rutorna mellan är mörk plåt.

Tryck på bilden för att se i större skala och spegelvänd!

02.Drommar2_RGB.jpg

ENTRÉ DRÖMMAR / ENTRÉ B

Den här entrén leder in till skolan. Det är en enorm entré med en kall gul färg bredvid bilderna. Jag fick arbete med varma lila och rosa för att kompensera. Som komplement till entrén mitt emot som heter "Vimmel" ville jag här skapa lugn, för att det behövs lugn och ro för att plugga. Men jag har också slagit ett slag för leken. dagdrömmeriet och närhet.

Utanför ser man utstickande atrium i både i en kall grön färg och en varm orange. 

 

Bilden till vänster heter "Frihet" och den till höger "Sakletaren"

02.Drommar_RGB.jpg

ENTRÉ DRÖMMAR

Jag vet ärligt talat inte varför så mycket moln kom med men dels skapar de rymd och de ger rumslighet utan att jag behövde bli alltför abstrakt. Denna bilden heter "Drömmar" och det är nog så jag ser min egen barndom - jag fick ofta höra att jag dagdrömde.

02.Systrar_RGB.jpg

ENTRÉ DRÖMMAR

Bilden heter "Systrar" och jag tänker mig att det faktiskt kan vara ett syskon eller bästa vän. Jag har ingen syster men min bästa vän har jag nu känt i 50 år, Det är underbart med någon som vet allt. Detta viskande tillhör barndomen men även som vuxna sitter vi så här förtroligt med varandra med rätt person.

02.Drommar_hela.jpg

ENTRÉ DRÖMMAR

Så här ser entrén ut utifrån. Det är bara bildinlägg på vänstra sidan. Till höger ser man ut genom glaset och ser en del av den gröna skolan. Jag ville förstärka bildernas frihetskänsla.

Tryck på bilden för att se i större skala och spegelvänd!

01.Museet_RGB.jpg
01.Drommaren_RGB.jpg
01.Utflykt2_RGB.jpg
01.Tillsammans_RGB.jpg
01.Hopp_hela2.jpg

Tryck på bilden för att se i större skala och spegelvänd!

ENTRÉ HOPP/ ENTRÉ A

Den här entrén leder också in till skolan. Det är en trappa som går precis vid fönstren så här se man minsta detalj. De är lika stora som de mindre fönstren i de stora entréerna men upplevs mindre. Här kunde jag lägga in mer detaljer och mer skapa olika berättelser.

 

Den här bilden heter "Hopp". Kanske är de på väg ut i framtiden eller till ett bibliotek eller ett museum. Egentligen är bilderna ganska surrealistiska. Jag vill alltid ha in något som stör och stökar till det. Det får inte bli för perfekt.

ENTRÉ HOPP

Den här bilden heter "Fantasi". Tänker att hon sitter och läser och hon förflyttar sig långt bort i andra världar.

ENTRÉ HOPP

Den här bilden heter "Utflykt". Här vandrar alla ut på landet för att bada och ha picknick. Men storstadslivet är inte långt borta. Kanske lite orosmoln? Eller så är det party på gång!

ENTRÉ HOPP

Den här bilden heter "Tillsammans". Här finns vänskap, samhörighet eller kanske ett liv tillsammans. Framtiden är oviss men hoppet finns.

ENTRÉ HOPP

Här är entrén utifrån. Bilderna flyter in i varandra och har begränsad färgskala. 

Tyvärr sprack 4 fönster vid monteringen så jag har fått byta ut dem och passade då på att även byta ett till i den här sviten. Jag tyckte det blev för mörkt. Det kan man se på fotot från invigningen.

bottom of page