top of page

FRUKOST I DET GRÖNA & STRANDLIV

Strandliv_glas_korridor_Sahlgrenska.jpg

Transplantationsavdelningen

Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg  2009

Västfastigheter

FRUKOST I DET GRÖNA & STRANDLIV

Utskrifter på transparant film som laminerats mellan glas hos Gemax

Två väggar i tre delar av laminerat glas mellan korridor och väntrum / matsal på Sahlgrenska Sjukhuset, Göteborg

Skala 2 x 3 st á 232 x 106 cm 

Konsult för Västfastigheter: Åke Nordström

Frukost_glas_korridor_Sahlgrenska.jpg
Strandliv_detalj.jpg
Frukost_detalj.jpg
Frukost_detalj2.jpg
Strandliv_detalj2.jpg

UPPDRAGET

Till detta uppdrag blev jag och flera konstnärer inbjudna av Åke Nordström. Två väggar i tre delar I laminerat glas monterat mellan korridor och väntrum / matsal på Transplantations-avdelningen. Och underförstått var att där står vagnar och stolar framför eftersom det är en korridor.

Det skulle helst vara abstrakt och inte föreställande med människor och ”min” avdelning krävde mer lugn. Transplantations-avdelningen är en låst avdelning. Framförallt skulle det inte vara något stötande eller något som upprörde.

BILDERNA

Jag valde att arbeta med att få fram luftigheten och känslan av frihet. Varm luft som blåser i håret vid picknicken och vatten ger den känslan. Jag kan när som helst när jag ser dem sviterna känna hur det känns att ligga i vattnet, ta in värmen och flyta... De abstrakta elementen och mönstren är viktiga för kompositionen.

COLLAGE & TECKNINGAR

Efter att pröva flera olika idéer löste jag det så att jag skannade in en massa målade papper, lösa collage-bitar, enfärgat tyg och blyerts-teckningar. Sen arbetade jag i Photoshop och skapade mina landskap och ”mänskliga” mönster. Tack vare att jag arbetade med färgade linjer tar de inte över utan underordnar sig och blir mer ett mönster. 

UTSKRIFTER

Jag prövade att skriva ut i skala 1:1 för att se hur bilderna skulle fungera så att de inte ”ramlade över” besökarna. Jag var lite orolig att jag inte höll mig till helt abstrakta, organiska eller djurformer, men då jag hade kasserat en massa idéer valde jag att arbeta med mönster. I processen hittade jag en ny ingång till mina bilder som jag fortsatt att utforska.

MONTERING

Bilderna och modellen godkändes av både konsulten och arkitekterna. Därefter lämnades bilderna till Gemax som skrev ut på film och laminerad. mellan glas. Vi konstnärer var med vid utplaceringen och monteringen. Tyvärr kunde jag inte närvara vid invigningen och  har varit där flera gånger för att se glasväggarna men jag kommer aldrig in då den är låst...Himla otur!

bottom of page