top of page

I MIN FRANSKA TRÄDGÅRD & MINA RUM

Falun_arbetsprocess.jpg
Riktlinjer_utsmyckning_fix01.jpg

Falu lasarett / 22 patientrum 2013

Landstinget Dalarna

I MIN FRANSKA TRÄDGÅRD

& MINA RUM

Kartongreliefter monterade i ram

Akrylmålningar

Etsningar monterade i ram

 

Konsult för Landstinget Dalarna: 

Andreas Ribbung

UPPDRAGET

Till denna utsmyckning på Falu lasarett var det ett litet nytänk: fyra konstnärer fick gestalta 22 patientrum var. Tanken var att hålla nere priset, så grafik välkomnades som utsmycknings-förslag. Vi hade alla ett givet mått (väldigt avlång mått ca 55 x 25 cm) att förhålla oss till och där verken skulle få plats. Den avlånga bilden skulle hänga bredvid TV:n invid dörren.

All ramning gjordes i Falun.

Jardin05.jpg

MÅLNINGAR

Andreas Ribbung valde ut bilder från min hemsida: etsningarna "Mina rum" och mina målningar "I min franska trädgård" (eller "Jardin".

Här är en av mina målningar som jag gjorde i den fantastiska trädgården i Paris juli månad 2004. Den finns i Belleville och är Grafiska Sällskapets ateljé Madelene Pyk. 

 

"Jardin", akryl på kartong, 16 x 18 cm.

Hotlips.jpg

GRAFIK

Här ses en av mina etsningar i serien "Mina rum". Det är helt enkelt kvinnogestalter i olika färgade och / eller bemönstrade rum. På just denna har jag målat bubblorna med akryl. 

 

"Mitt rum" eller "Hotlips", etsning / ImagOn, 19 x 19 cm.

 

Mina_rum2.jpg

MINA RUM

Bilden är beskuren och har ingen vit yta runt sig. Jag brukar montera dem öppet i svarta ramar (inget glas). Jag trycker med nya färger, trycker ihop olika plåtar och limmar på tygcollage. 

Vid varje ny utställning blir det nya kombinationer i rummet.

 

Skala_fixad.jpg

MONTERING

Till tolv av rummen tryckte jag "Mina rum", etsningar med bemönstrade kvinnofigurer på i olika kulörer och mönster som sattes ihop tre och tre för att skapa en visuell upplevelse, nyfikenhet och ett blickfång i rummet (från sängen). Men också ett lugn, en paus. Något att vila ögonen på.

Till de övriga tio rummen blev temat ”Min franska trädgård”. Konsulten Andreas Ribbung hade valt ut fyra abstrakta trädgårdsbilder på min hemsida. Jag fick måla sex nya på samma tema.

 

Men då de är ganska små behövdes ytterligare något. Mitt förslag var att lägga till abstrakta former som plockades ut ur målningarna och sätta ihop dem som ett lekfullt collage. Och så blev det. 

MINA RUM, monterade i ram 70 x 25 cm

I MIN FRANSKA TRÄDGÅRD, monterade i ram 57 x 22 cm

Krumelurer_nya.jpg

KRUMELURER

Jag jobbade med en grafisk teknik som jag påbörjat - grafiska målningar (se mer under länken Mina bilder).

 

Innan har jag bara arbetat med figurer - mina "Krumelurer" - och pratbubblor men nu skulle det bli abstrakta former och enkla igenkännbara föremål från målningar.

Figurerna är utskurna och ristade i kartong och shellackade, helt enkelt collografi och sen är de infärgade med koppartrycksfärg med hjälp av vals med. Sen fick de torka 3-7 dagar.

 

01.Montage_3_bilder_fix.jpg
02.Montage_3_bilder_fix.jpg

KARTONG-COLLAGE

Formerna är utskurna i kartong och shellackade (collografiteknik) och sen är de infärgade med koppartrycksfärg med hjälp av vals med. Sen fick de torka 3-7 dagar.

 

Linjerna är påförda med en slags monotypi-teknik ovanpå ytan. Jag vill ha det tecknade uttrycket av en blyertspenna. Sen fick de torka igen. Jag kan oftast bara jobba med 2-5 färger på en dag, annars blir det för rörigt.

 

Dessa fick sen torka innan montering. Flera av formerna upprepades men fick olika kulörer och placering utifrån varje rum / målning.

 

Dessa monterade jag sen lite upphöjd på syrafri kartong (40 x 22 cm) och de ramades in och sattes samman med en av målningarna.

 

03.Montage_3_bilder_fix.jpg

FÄRDIGT OCH KLART

Så de 22 rums-teman med grafik och måleri / grafikcollage är synbart lika men är ändå helt olika p.g.a av alla variationer med figurer, former, mönster, färger och kompositioner. 

Tyvärr har jag aldrig sett det klart på plats och har därför inga fotografier på verken och rummen.

Efteråt har jag fått komplettera utsmyckningen med fler målningar, men nu med människor i rum. Ett mycket roligt uppdrag där grafiken stod i fokus men på ett nytt sätt! 

bottom of page