top of page

MINNEN, DRÖMMAR M.M.

Färglek / Angereds närsjukhus
Beräetllser / Angereds närsjukhus

Barn- och ungdomsspecialistcentrum BUSC 

Två korridorer 

Angereds närsjukhus, Göteborg 2015

Västfastigheter (Västra Götalandsregionen)

BUSIGA DJUR, DRÖMMAR, KURRAGÖMMA, MINNEN m.m.

Lasersågade djur, målade med akryl och enmonotypi-teknik

Plexiprints, olika format

Målningar / screentryckpå trä

Målningarpå väggarna på udda platser

Konsult för Västfastigheter: Suzanne Öhlén

UPPDRAGET

Denna offentliga gestaltning (som jag tävlade om och vann!) är på Barn- och ungdoms-specialistcentrum BUSC på nybyggda Angereds närsjukhus. Gestaltningen vänder sig till barn / ungdomar från 0 – 18 år men även personalen och övriga besökare. Besökarna men även viss del av personalen har en mångkulturell bakgrund.

Det var givna väggar där konstens skulle placeras. I de två korridorerna fanns det ett färgschema som jag fick förhålla mig till: grön, gult och orange. Jag valde olika tekniker för att det skulle hända olika saker i korridorerna och jag ville hjälpa till med orienteringen. Jag ville förtydliga varje plats genom materialen och de olika skalorna på verken.

Lekplas / Angereds närsjukhus

TVÅ STORA MÅLNINGAR

LEKPLATS, 120 x 120 cm

På två av de viktigaste väggarna i slutet av varsin korridor har jag gjort akrylmålningar på mdf.

 

De två stora målningarna (som bägge är 120 x 120 cm) är målade med våtrumsfärg på mdf. Lackade och avtorkningsbara. Den ena målningen har ett blått/ grönt tema och medan den andra har ett rosa / orange tema. 

Jag har arbetat med abstraktion men det är ändå föreställande.

 

Målningarna är mer för de äldre barnen och personalen. Viktigt var att variera målningarna så att det blir tydligt i vilken korridor de går. 

Färglek / Angereds närsjukhus

HÖRNMÅLNING

FÄRGLEK, 4 x 75 x 70 cm

 

Där det var ett hörn i korridoren lekte jag vidare med färgerna och jag tryckte med screentryck på ytorna tills jag var nöjd. 

Hörnbilden är målad med våtrumsfärg på mdf och sen har jag tryckt screentryckta figurer och former med snabbtorkande och stabil screentrycksfärg på akrylfärgen. Lackad och avtorkningsbar.

Dessa figurer / former återkommer i de övriga bilderna. Jag ville att man skulle känna igen sig men att det blir nya berättelser.

Färglek / Angereds närsjukhus

FÄRGLEK & KURRAGÖMMA

Här är målningen åt andra hållet. Här syns också den gröna runda formen som jag målade på väggen med våtrumsfärg ovanför den gröna laminatskivan vid toaletten.

Jag har plockat upp formerna som jag använder mig av i screentrycken. Bl.a återkommer den rangliga blomman på "Färglek" på flera ställen i korridoren men även i en plexibild. Jag gillar att arbeta med formupprepning = igenkänning.

Kurragömma / Angereds närsjukhus

KURRAGÖMMA

Runt om på olika platser i korridorerna har jag lagt till former: blommor, löv, prickar och djur. De både gömmer sig och syns beroende på hur de förhåller sig till sin omgivning.

 

Jag kallar det ögonvrås-perspektiv - att man som vuxen inte upptäcker det direkt utan kanske efter ett år, men att ett barn troligtvis upptäcker dem direkt. En överraskning helt enkelt!

Minnen / Angereds närsjukhus
Tillsammans / Angereds närsjukhus

MINNEN

Plexitavla, 60 x 80 cm

På två platser i varsin korridor valde jag att arbeta med "Minnes-lådor". Jag ville genom foto plocka fram något annat än mina egna teckningar / målningar. Leksakerna skapar känslor som är viktiga, något positivt, just när man behöver det som bäst. Här lekta jag med olika lådor som färgades i samma kulörer som jag använde i övriga bilder. Jag lånade, köpte och använde mina egna leksaker / prylar. Jag satte upp allt på väggen och fotograferade.

Efteråt tog jag in bilderna i Photoshop och tog bort bakgrunden och skuggorna. Jag ville göra bilderna så tydliga som möjligt.

 

De är utskrivna på fotopapper och laminerade på plexifilm. Hängena är osynliga och sitter på baksidan. De låstes fast i väggen så de inte kan rubbas. Plexin är avtorkningsbar.

TILLSAMMANS

Plexitavlor, 6 x 30 x 20 cm

Här är en mindre serie bilder som tillsammans skapar en rörelse. Ingen början inget slut, kan ses från två håll beroende var man kommer i korridoren.

bottom of page