top of page

KURRAGÖMMA & BUSIGA DJUR

Ridå Kurragömma Västerhedsskolan

Två stycken ridåer på förskola i nybyggd skola på Högsbohöjd i Göteborg 

Ridåerna monterades juni 2016

KURRAGÖMMA är för barn 0 – 3 år

BUSIGA DJUR är för barn i 4 – 6 år

10 våder á 265 x 99 cm på två avdelningar

 

Beställare är Göteborgs Stad

Konsulter Thomas Brolin och Ragnar Schmid 

Angered01.jpg
Ridå Busiga Djur Västerhedsskolan
BUSIGA DJUR 2 våder

HUR JAG GJORT RIDÅERNA

Bilderna har jag byggt upp i Photoshop och därefter är de tryckta / överförda på ett ljuvligt flamsäkert och tvätt-bart sammetstyg hos Tobex i Borås.

 

Sedan har tygerna fållats på Gardinfabriken i Limmared som färgmatchat trådarna till de olika våderna. De sydde även på en plastremsa upptill för inskjutningen i det rundade gardinsystemet.

 

Jag sydde tygupphängningarna och krokar sattes i väggen ganska högt upp. Jag fixade även dragskorna  som våderna skulle dras ut i. Till slut monterade jag plaketter vid varje ridå som talade om titel, mitt namn och årtal.

Det var arkitekten m.fl som hade beställt det nya rundade systemet från Silent Glass i Malmö. Man kan dra ut en våd eller fem men de hakar i varandra så man kan inte flytta runt hur som helst. Jag har bestämt hur de ska hänga utifrån färg, form och bild. 

Innanför ridån finns en en liten teaterscen. Den kan både fungera vid lek, när barnen spelar teater eller vid sagoläsning.

FÄRGER & KOMPOSITION

Jag utgick från ett litet antal färger som jag hade i en palett i Photoshop. Tanken var att ha en hög färgskala och utnyttja tyget till max (jag gjorde flera provutskrifter). Jag vet att barn älskar färg så ville jag göra det så tilltalande som möjligt.

Sen arbetade jag mot en horisontlinje och en övre linje och en liten underkant. Detta behövdes för att skapa lugn i ett ganska stort myller. I mina bilder arbetar jag alltid mot ett lugn fast det kan se väldigt mycket ut vid en första anblick. Jag vill hitta vilopauser men ändå så att ögat kan söka sig runt och hitta nya roliga saker att titta på.

Kurragömma har även uppdelningar vertikalt i våderna. Det var för att skilja ut de olika ridåerna men också för att skapa en rumslighet i bilderna.

TEMAN

Jag valde att jobba utifrån olika teman: inomhus / utomhus

stad / land

skog / vatten / åker

stuga / hyreshus

nära / långt borta

föräldrar / barn

pigg / trött

natt / dag

varmt / kallt

BUSIGA DJUR Morotslandet detalj

FORMERNA & FORMUPPREPNING

Eftersom ridåerna vände sig till små barn utgick jag från runda former som skulle var tryggt och kul att titta på. Det blev några olika djurformer som jag upprepade: kaninen, katten, hunden, musen, grisen och fåglar. Men också en apa, björnar, en rosa elefant, en pudel, en ugglefamilj, flera igelkottar, rävar, ekorrar, sniglar, krabbor, maskar, myror, fjärilar och humlor fick vara med. Även en spindel!  

De runda formerna kunde vara både ett huvud såväl som en boll som en sol eller ett hjul eller en mus eller en måne. En svans kan också vara en klubba. En måne kan även vara en banan eller en glad mun och som vågor på vatten...

Formerna (djuren, blommor, hus m.m.) upprepas och dras upp och ner i skala för att skapa igenkänning.

Jag har använt mig av mina handtecknade rutmönster som skapar ytor i bilderna. Detta för att göra bilderna mindre platta.

KURRAGÖMMA 4 våder

KURRAGÖMMA

I denna ridån leker alla djuren kurragömma! Någon sover, någon snor en banan, en katt lurar på en mus som lurar på en ostbit osv. 

För att förstärka uttrycket har jag gömt figurerna i färgfälten. Ibland syns bara ögonen! Jag har lekt mycket med ögon i olika form och skala som tittar åt olika håll. Jag vill att barnen skall fundera på vad som sker i varje bild. Men där finns även olika former som pedagogerna kan prata om. De kan t.ex räkna hundens ben eller om de vill koppla det dem till en saga.

BUSIGA DJUR 4 våder

BUSIGA DJUR

När barnen flyttar upp till nästa förskola vill jag att de skall känna igen djuren, färgerna och formerna. Men nu blir det mer sagobetonat och flera landskap upprepas t.ex katterna i staden och kaninen i sitt hus och morotslandet.

Jag var noga att få in element som tilltalar både flickor och pojkar. Djur gillar alla barn. Bilarna och traktorerna har jag medvetet lagt in för jag har själv haft bil-tokiga småpojkarna i familjen. Spindeln fick komma in för att det skulle finnas något litet läskigt, men den ser egentligen mest glad ut.

Testutskrift Busiga Djur

TESTUSKRIFTER

När jag presenterade min idé för konsulterna hade jag med en testutskrit på sammetstyg i A4 på en av mina egna bilder. De blev eld och lågor - tyget kändes helt rätt.  

 

När jag kommit så långt att jag hade grundidén, kompositionerna, färgerna och figurerna ganska klara för mig så gjorde jag en testutskrift i rätt skala. Jag blev förskräckt! Djuren skulle överfalla barnen!

Så jag fick skala om allt och göra figurerna mindre. Ändra kompositionen på de olika fälten. Jämför denna utskriften med bilden längst till höger på BUSIGA DJUR.  Så blev slutresultatet tack vare utskriften.

I det här läget valde jag även att göra fler färgutskrifter på sammetstyget för att se att djuren verkligen kunde synas (se t.ex brunbjörnen i Glada munnar och Listiga Räven). Men jag behövde faktiskt inte ändra några färger, det funkade fint på sammetstyget.

När jag sen hängde upp våderna på de bägge förskolorna kändes det riktigt bra med både figurernas skala och färgerna. Och tyget som har en fantastisk lyster förstärker verkligen uttrycket och sagotonen.

Med detta uppdraget hade jag otroligt roligt när jag skapade alla bilderna!

Tryck på bilden för att se varje våd för sig i större skala!

KURRAGÖMMA Västerhedsskolan

Tryck på bilden för att se varje våd för sig i större skala!

BUSIGA DJUR Västerhedsskolan
bottom of page